Så gör du för att välja rätt kreditkort

Idag är det vanligt att ha två olika former av kort när man ska betala eller göra uttag – betalkort eller kreditkort. De är lika till utseendet och fungerar nästan likadant, med den stora skillnaden att ett kreditkort inte behöver vara kopplat till ett konto med pengar på. Du handlar alltså på kredit, på lånade pengar från banken, som du sedan betalar tillbaka via en faktura i slutet på månaden. Det innebär en friare och mer flexibel vardag och med ditt kreditkort kan du göra både uttag och betalningar och alla dessa sammanställs i fakturan du får.

Det finns en rad olika kortgivare som erbjuder olika typer av kreditkort, och att veta vilket man ska välja kan te sig som en djungel. Om du känner dig osäker så kan du vända dig sidor som jämför kreditkort online, en sådan sida är t ex allakreditkort.nu. Det finns egentligen inget rätt och fel i valet av kreditkort, utan vilket du ska välja beror på faktorer som dina konsumtionsvanor och din livsstil. Om du reser mycket kan det vara lämpligt att välja ett kreditkort där du har reseförsäkring och avbeställningsskydd om du betalar med kortet. Dessa kort innebär oftast också att du slipper avgifter för uttag och köp när du är utomlands.

En annan sak att hålla utkik efter när du ska välja kreditkort är vilka förmåner kortet kommer med. Många kortutgivare låter till exempel sina kunder samla poäng på sina köp, för att sedan belöna dem med rabattcheckar eller rena pengar i återbäring. En bra idé är därför att jämföra olika kreditkort innan du gör en ansökan på nätet, för att hitta en kortgivare med villkor och förmåner som passar dina vanor och din levnadssituation bäst. Att sedan göra en ansökan går snabbt och smidigt och sker online hos en kreditkortsutgivare som du är intresserad av, och du får oftast svar snabbt på din ansökan.